Country Offices Contact

Amerikaanse overheid reikt Impact Award uit aan het Nederlandse Medical Credit Fund

Elizabeth Littlefield, CEO van OPIC: "Jullie zijn het levende bewijs dat zaken doen de drijvende kracht is achter economische ontwikkeling in opkomende landen."

  • Mar 12, 2014

Deputy Director van het White House Office of Management and Budget Beth Cobert reikte de prijs uit aan managing director Monique Dolfing-Vogelenzang. Jennifer Pryce, president van de Calvert Foundation en Francis Kelly, Head of Government Affairs van Deutsche Bank, namen de prijs samen met haar in ontvangst.

 

PERSBERICHT

AMSTERDAM, 11 maart 2014 – Het Medical Credit Fund heeft een prestigieuze prijs ontvangen van de investeringsbank van de Amerikaanse overheid, de Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Het Nederlandse fonds ontving deze onderscheiding vanwege de impact van haar unieke financieringsmodel op het verbeteren van gezondheidszorg in sub-Sahara Afrika.

Het Medical Credit Fund is onderdeel van de PharmAccess Group en faciliteert het verstrekken van leningen en trainingen door lokale partners aan kleine en middelgrote klinieken in Afrika. Deze aanpak geeft artsen de mogelijkheid om zowel de bedrijfsvoering als de kwaliteit van de zorg te verbeteren en meer patienten te helpen.

Tijdens een ceremonie die vandaag plaatsvond bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Washington, D.C. ontving Medical Credit Fund de ‘Access to Finance’ Impact Award. OPIC ondersteunt het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden door private fondsen te mobiliseren en te investeren in organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. “Alle projecten die wij ondersteunen verrichten waardevol werk,” zegt Elizabeth Littlefield, president en chief executive officer van OPIC. “Met deze Impact Awards willen wij extra aandacht geven aan de projecten die een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkelingssamenwerking leveren.”

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “Ik ben trots op deze bijzondere erkenning door OPIC. Het ministerie heeft vanaf het begin geinvesteerd in het Medical Credit Fund, waardoor publiek geld vele malen vermenigvuldigd werd door private investeringen. Dit laat duidelijk zien dat publiek-private combinaties zoals de PharmAccess Group die keer op keer initieert, een duurzame bijdrage kunnen leveren aan gezondheidszorg in Afrika.”

De Nederlandse overheid (via de Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden FMO) en Nederlandse particulieren (via De Grote Onderneming en het Aids Fonds) hebben fondsen beschikbaar gesteld om de financieringsrisico’s van de leningen te verlagen. Dankzij deze garantiestelling hebben internationale partijen, waaronder OPIC, Bill & Melinda Gates Foundation, Calvert Foundation, Soros Economic Development Fund en Deutsche Bank Americas Foundation in 2012 voor in totaal 10.9 miljoen dollar geinvesteerd in het Medical Credit Fund. OPIC stelde een lening van 5,4 miljoen dollar beschikbaar.

Zo is een uniek fonds ontstaan dat bestaat uit subsidies (voor het verzorgen van trainingen), financiering met eigen vermogen (voor het opvangen van first loss) en financiering met vreemd vermogen (voor het verstrekken van leningen). Met het aangetrokken kapitaal zal het Medical Credit Fund via haar Afrikaanse partnerbanken in zeven jaar tijd 2,500 leningen met een totale omvang van 70 miljoen dollar verstrekken. Tot op heden is er meer dan 4.3 miljoen dollar verstrekt, met een terugbetalingspercentage van 97.5%. Met deze leningen werken 500 klinieken in Kenia, Tanzania, Ghana en Nigeria aan het verbeteren van de kwaliteit van hun gezondheidszorg.

Monique Dolfing-Vogelenzang, managing director van Medical Credit Fund: “Wij voelen ons zeer vereerd met deze bijzondere prijs. Het aangaan van publiek-private samenwerkingen om het investeringsrisico te verlagen is altijd een van de belangrijkste pijlers van onze werkwijze geweest. Dankzij OPIC en onze andere investeerders, donoren en partners hebben wij onze impact aanzienlijk kunnen vergroten. Zo hebben nu al meer dan 500 klinieken kunnen investeren in de eigen faciliteiten en profiteert een groeiend aantal mensen van betere kwaliteit van zorg.”


Medical Credit Fund
De meeste klinieken in Afrika komen niet in aanmerking voor een lening bij de bank. Hierdoor zijn zij niet in staat om bijvoorbeeld medische apparatuur aan te schaffen, benodigde renovaties uit te voeren of om gekwalificeerd personeel aan te nemen. Het Medical Credit Fund brengt leningen binnen het bereik van deze kleine en middelgrote klinieken, waardoor zij kunnen investeren in uitbreiding en verbetering van de kwaliteit en bedrijfsvoering. Deze kwaliteitsverbeteringen worden getoetst aan de hand van SafeCare, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor zorgverleners. Door de tweeledige aanpak bevordert het Medical Credit Fund het vertrouwen in de klinieken van zowel patiënten als financiële instellingen en bouwt het mee aan goed functionerende gezondheidssystemen in sub-Sahara Afrika.

De Afrikaanse partnerbanken zijn K-REP Bank, Chase Bank Kenya, BancABC, National Microfinance Bank Tanzania, Bank of Africa Tanzania, uniBank Ghana, HFC Bank, FCMB en Diamond Bank. Het fonds werkt daarnaast nauw samen met KMET, PSK, APHFTA, Hygeia Foundation, Marie Stopes International en Society for Family Health.

In 2010 ontving het Medical Credit Fund tijdens de G20-top in Seoul, uit handen van president Obama, de G20-prijs voor het meest innovatieve financieringsmodel.
www.medicalcreditfund.org

PharmAccess Group
Het Medical Credit Fund is een initiatief van PharmAccess, een Nederlandse stichting die een totale duurzame benadering heeft ontwikkeld voor het versterken van zorgsystemen en het toegankelijk maken van betaalbare, kwalitatief goede zorg in sub-Sahara Afrika. De PharmAccess Group mobiliseert publieke en private middelen voor patiënten en artsen door middel van klinische kwaliteitsstandaarden, leningen voor klinieken, zorgverzekeringen en impact onderzoek. Door het vertrouwen in de zorgsector te verhogen en het investeringsrisico en de transactiekosten te verlagen, werkt PharmAccess aan het mogelijk maken van private investeringen en het verbeteren van de toegang tot kwalitatief goede zorg in Afrika.
www.pharmaccess.org

OPIC
Het Overseas Private Investment Corporation (OPIC) is de investeringsbank van de Amerikaanse overheid.
OPIC ondersteunt het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden door private fondsen te mobiliseren en te investeren in organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. OPIC is opgericht in 1971. Tot op heden heeft het meer dan 200 miljard dollar geinvesteerd in ruim 4,000 projecten in 150 landen.
www.opic.gov

Medical Credit Fund Communications
Charlotte Wagenaar, c.wagenaar@pharmaccess.org, +31 6 34995616
OPIC Media Relations
Charles Stadtlander, charles.stadtlander@opic.gov