Country Offices Contact

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 juni 2010

Studenten in Nederland kunnen straks meebetalen aan ziektekostenverzekering van studenten in Mozambique.
Opzetten van  de kliniek en de ziektekostenverzekering in Mozambique wordt uitgevoerd door  PharmAccess.

Op zaterdag 5 juni organiseert Stichting De Grote Onderneming het 18e AmsterdamDiner, het jaarlijkse benefietgala in de strijd tegen aids. Het geld wordt gebruikt om een volwaardige kliniek neer te zetten op de campus van de Universiteit van Maputo in Mozambique. Als deze kliniek er eenmaal staat dan kan dit najaar een uniek verzekeringsproject van start gaan. Studenten in Nederland kunnen straks via HollandZorg, onderdeel van de zorgverzekeraar Salland, meebetalen aan de premies van de studenten in Maputo.

Dit jaar gaat de opbrengst naar het Aids Fonds. Het opzetten van  de kliniek en de ziektekostenverzekering in Mozambique wordt uitgevoerd door  PharmAccess.

Ongeveer 1.100  mensen nemen deel aan het diner in de Heineken Music Hall, waaronder Prinses Mabel , Job Cohen, Jan Kees de Jager, Ab Klink, Erica Terpstra, Doutzen Kroes en Victor en Rolf.

Basisziektenkostenverzekering

De universiteit van Maputo heeft het initiatief genomen om haar 20.000 studenten en het  onderwijzend personeel (ongeveer 5000 man) in een basisziektenkostenverzekering op te nemen. De student draagt zelf naar draagkracht bij aan de premie. Daarnaast is er een aanvulling vanuit de Universiteit en – dit maakt het project zo bijzonder –  vanuit Hollandzorg, onderdeel van Salland verzekeringen. Deze zorgverzekeraar gaat het studenten in Nederland mogelijk maken een bijdrage te leveren aan de ziektekostenverzekering van de studenten in Maputo. De bijbehorende campagne wordt dit najaar gelanceerd. Het opzetten van  de kliniek en de ziektekostenverzekering in Mozambique wordt uitgevoerd door  PharmAccess.

Goede kliniek een voorwaarde

Op dit moment is er een ‘Posto Medico’ op de campus. Deze bestaat uit niet meer dan twee kleine kamers met minimale voorzieningen. Met de opbrengst van het AmsterdamDiner wordt deze Posto Medico omgevormd naar een volwaardig Health Centre waar de hele universiteit terecht kan en waar 90% van alle medische hulp geleverd kan worden. Ook wordt er met het bedrag gezorgd dat er goed geschoold personeel komt.

Betere toekomst voor iedereen

De gemiddelde levensverwachting in Mozambique ligt op 50 jaar. Anderhalf miljoen mensen hebben hiv. In een land dat zo getroffen wordt door hiv en aids als Mozambique, zijn dit soort initiatieven zeer belangrijk. Peter-Jan Kamphuis van Salland verzekeringen: “Met ons label HollandZorg ondersteunen wij al buitenlandse studenten in Nederland. Graag zetten wij ons nu, samen met studenten in Nederland, in voor de gezondheid van studenten in Afrika.” PharmAccess directeur Onno Schellekens voegt daar aan toe: ‘Juist studenten moeten gezond blijven. Zij vormen de toekomst van het land. Als studenten dankzij dit  programma in goede gezondheid blijven leven, dan kunnen zij straks de kwaliteit van de gezondheidszorg, inclusief hiv en aids, verbeteren. Dat betekent een betere toekomst voor iedereen’.

——————————

Noot voor de redactie:

Meer informatie via PharmAccess (Jacques Monasch 06-12967238)

Interviews zijn mogelijk met Helder Dos Santos, student van de Universiteit van Maputo. Zowel zijn vader als moeder hebben hiv. Hij studeert medicijnen en werkt daarnaast in een restaurant. Hij slaapt niet meer dan 4 uur per nacht, maar heeft een doel: dokter worden, zodat hij zelf voor zijn zieke vader kan zorgen. Helder is zaterdag aanwezig op het AmsterdamDiner en zal  zijn indrukwekkende verhaal vertellen. Hij is erg blij met het initiatief van het AmsterdamDiner om de kliniek uit te breiden. Alleen dan kunnen studenten hier, studenten daar helpen.