Country Offices Contact

Amsterdam,  20 augustus 2013 – Het voormalig SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang gaat werken voor de Nederlandse stichting PharmAccess. Irrgang wordt Technical Director op het kantoor van PharmAccess in Dar es Salaam, Tanzania.

PharmAccess zet zich in om betaalbare en goede gezondheidszorg toegankelijk te maken in Afrika. De organisatie doet dit aan de hand van een integrale aanpak die internationaal veel aandacht heeft gekregen. In 2010 ontving de organisatie een G20 prijs uit handen van de Amerikaanse president Obama voor haar innovatieve financieringsaanpak van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Irrgang: ”Na mijn besluit om mij niet herkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamer wilde ik graag iets gaan doen waarbij ik mijn grote belangstelling voor de financiele sector en de macro-economie kon combineren met mijn betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking. PharmAccess past daar perfect bij. Ik denk dat het erg inspirerend zal zijn om in Tanzania te werken aan het verbeteren van de gezondheidszorg.”

Irrgang treedt per 1 september in dienst bij PharmAccess, in eerste instantie in Amsterdam. Vanaf 1 januari 2014 zal hij werkzaam zijn op het kantoor in Dar es Salaam, de economische hoofdstad van Tanzania. Op dit moment zijn daar zo’n dertig mensen in dienst. ”We zijn zeer verheugd dat Ewout Irrgang onze organisatie in Tanzania komt versterken”, aldus Monique Dolfing-Vogelenzang, directeur van PharmAccess. ”Met zijn kennis, ervaring en uitgebreid netwerk kan hij van grote waarde zijn voor de uitbreiding van onze programma’s zoals het verzekeringsprogramma voor koffieboeren en hun gezinnen in de Kilimanjaro regio en het aidsprogramma bij het leger in Tanzania.”

Als Technical Director Tanzania wordt Irrgang onder meer verantwoordelijk voor de operationele taken aldaar, als ook voor de afstemming en uitbouw van de integrale aanpak van PharmAccess. Door de introductie van zorgverzekeringen (Health Insurance Fund) krijgen mensen toegang tot betaalbare zorg en worden zij beschermd tegen onverwachte en hoge zorgkosten. Parallel hieraan werkt PharmAccess aan het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg door het verstrekken van leningen aan artsen (Medical Credit Fund) en het implementeren van internationaal erkende kwaliteitstandaarden (SafeCare).

Doordat de kwaliteit van en toegang tot de zorg toeneemt, groeit het vertrouwen bij patienten, artsen, de verzekeraars en bij banken en investeerders. De bereidheid om mee te financieren neemt daardoor toe. Zodoende genereert elke euro van de donoren een veelvoud aan investeringen, wat de slagkracht van donorgeld vergroot. Hierdoor kunnen nog meer mensen in Afrika toegang tot goede zorg krijgen.

PharmAccess werkt altijd in publiekprivate verbanden. In Tanzania werkt de organisatie onder meer samen met de Tanzaniaanse, Amerikaanse en Nederlandse overheid. Verder heeft PharmAccess de afgelopen jaren grote (inter)nationale partners aan zich weten te binden, zoals Nationale Postcode Loterij, Stichting Doen, Aids Fonds, Wereldbank, International Finance Corporation (IFC), International Labour Organisation (ILO), Rockefeller Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Clinton Foundation, Calvert Foundation, Soros Economic Development Fund, Deutsche Bank, Kwara State in Nigeria, Marie Stopes International en de Amerikaanse investeringbank OPIC.

Irrgang was tot september 2012 bijna zeven jaar lid van de Tweede Kamer. Tevens was hij tot november 2012 voorzitter van het meerpartijen initiatief HIV/AIDS. Daarvoor werkte hij bij De Nederlandsche Bank.

Voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurens Pels van de afdeling communicatie van PharmAccess: +31 6 192 06 238, of vial.pels@pharmaccess.org