Country Offices Contact

Van onze economieredactie
Den Haag – Een aantal Nederlandse verzekeraars gaat samen met het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking een ziektekosten-verzekering opzetten in Afrika.

De meeste Afrikaanse landen kennen geen collectieve zorgverzekeringen. Armen zijn aangewezen op overheidszieken-huizen of overvolle hospitaals van hulporganisaties.

De bedoeling is dat mensen zelf premie betalen en recht krijgen op betere zorg, bijvoorbeeld in – duurdere – privé ziekenhuizen. Die premie kan laag worden gehouden door een subsidie vanuit het fonds (HIF, Health Insurance Fund), dat mede wordt gevuld door donaties van het Nederlandse bedrijfsleven.

HIF gaat zorg inkopen bij allerlei klinieken en zorgverleners. De verzekering vergoedt alle noodzakelijke medische zorg, inclusief aidsremmers, die nu voor het overgrote merendeel van de Afrikanen te duur zijn. De verzekeraars Aegon, SNS Reaal en Aegon  ondersteunen lokale verzekeraars, die uiteindelijk de markt
moeten overnemen.

Volgens HIF-voorman Kees Storm, ex-Aegon-topman, is het raar dat het Westen nog nooit geprobeerd heeft een solide zorgstelsel op te zetten in Afrika. “Het is beter te investeren in iets duurzaams, dan steeds maar geld te storten in een bodemloze put.”

Het project start in Nigeria; HIF wil het ook in de rest van West-Afrika, Oost-Afrika en het zuiden opzetten. Op termijn zou de verzekering 230.000 verzekerden moeten hebben, waardoor de premies relatief laag kunnen zijn.


Copyright © 2006 Het Parool